Európa önvédelme és a kereszténység

2016. augusztus 21. 15:48

A keresztény egyház vezetői mára olyan politikailag semleges pozíciót vettek föl, mintha nekik kellene szégyenkezniük a Közel-Kelet mai állapotán, és mintha nem vennék észre, hogy az iszlám európai térhódítása az ő rovásukra is történik.

2016. augusztus 21. 15:48
Pap Krisztián
Magyar Nemzet

Bárhová is nézünk Európában, általában azt látjuk, hogy a templomok egyre üresebbek, a kereszténység vezetői alig tudnak vagy mernek megfogalmazni olyan programot, amely szélesebb tömegek egyetértését váltaná ki. Az argentin Ferenc pápa állandóan békességre és megértésre intő szavai üres fülekre találnak, hiszen a hívek éppen bátorító szavakra, nem pedig elkeseredésüket tovább mélyítő kioktatásra várnak. Az európai híveknek olyan erőszakos fenyegetésekkel kell szembenézniük, mint egy idegen és harcos kultúra térhódítása, amely egyre kevésbé válogat az eszközökben. Tapasztalható, hogy az iszlám híveinek hite nagyon erős, sokkal erősebb, mint az európaiak kereszténysége. Egy átlagos muszlim hívő számára a vallás és a papjaik iránymutatása megkérdőjelezhetetlen csakúgy, mint a világi külsőségek elutasítása. Emiatt az élethez és a halálhoz való viszonyuk is egészen más; sokkal önfeláldozóbb, mint a külsőségekre épülő, kényelmes életformáját védeni is alig próbáló nyugat-európai polgáré. Egy szinte fanatikus állásponttal szemben arról beszélni, hogy Európa vagy Németország keresztény és emberbaráti beállítottságú, vagy hogy Angela Merkel vallásos hátterű, teljesen félrevezető és másodlagos. Ha Európa ellen háború folyik, akkor a keresztény egyháznak nem lehet félrebeszélnie, hanem választania kell, ki mellé áll.

Az egyházi hierarchia alacsonyabb fokain álló papok már többször kinyilvánították véleményüket a muszlim beáramlással és térhódítással szemben, de nyilvánvalóan nehéz és nem akarnak szembemenni a Vatikán állásfoglalásaival. Ferenc pápa viszont szemmel láthatóan képtelen magáévá tenni az európai érdekeket, s hogy ennek vajon köze van-e nem európai származásához, nem tudjuk. Tőle még egyetlen olyan nyilatkozatot nem lehetett hallani, amely a migránsok erőszakoskodásait elítélte volna, olyat viszont többet is, amelyben védelmébe veszi őket: »Olyan Európáról álmodom, amelyben migránsnak lenni nem bűncselekmény, hanem inkább egy meghívás nagyobb elköteleződésre az emberi méltóság iránt.« A jelenlegi pápa világpolgárként viselkedik, ami egy világvallás esetében nem meglepő. Adódik viszont egy súlyos kérdés: hol vannak azok az egyházi vezetők, akik hitet tesznek Európa és a keresztény kultúra bölcsőjének védelmében? Mint az előző pápa, XVI. Benedek, Joseph Ratzinger esete is mutatja, senki sem pótolhatatlan vagy lecserélhetetlen. Arra ugyan nincs garancia, hogy a német Ratzinger jobban megfelelt volna a történelmi egyház küldetésének megvédésében, mint a joviális és feltűnően engedékeny Ferenc nevű utódja, de mint európainak, meglehet, nagyobb lenne a felelősségérzete a kontinens és a veszélybe került európai kereszténység iránt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. szeptember 10. 15:11
" Arra ugyan nincs garancia, hogy a német Ratzinger jobban megfelelt volna a történelmi egyház küldetésének megvédésében " Hát dehogynincs ! Az egészéletműve az európai kultúra szolgálata a legmagasabb fokon. A cikk szerzője valszeg semmit sem olvasott tőle. Én csak egy könyvét olvastam, de az nekem tökéletes garancia. Valami bűzlik Dániában...miért is " mondott le" ???
Karbantartó9
2016. szeptember 10. 15:11
Ferídtesz, hazudsz! Ide senki nem jött menekültként! Az ideérkezők gazdasági bevándorlók! Mi ugyanis nem vagyunk határosak háborús övezetekkel! Amikor azok voltunk, pl a délszláv háború idején tömegével fogadtunk be minden háború elől menekülőt! Aki idejön, az pénzért, jobb életért jön. De nincs papírja, viszont van telefonja, pénze. Ez így nem megy! Ezek tehát nem segítségre szorulók, hanem szervezett csalás áldozatai, résztvevői. Főleg fiatal férfiak. Arab országok senkit nem fogadnak be ezek közül. Nem fura ez neked, te istenbarma?! Ne citáld ide Jézust, annak ehhez semmi köze, tavolról sincs szó elesettekről, akik menekülnek valami elől! Csak te/ti itt ezt hazudjátok.
Inzon
2016. szeptember 06. 01:30
Okos cikk. Bár tudom, hogy nem lesz hatással még a magyar klérus felsőbb rétegeire sem, de azért örülök, hogy le merték írni. Igen, oda kell szólni a pápának, ha szükséges. Nem pedig nyalni a seggét.
kispufi
2016. augusztus 31. 16:56
jó meglátások, bár nem ismeretlenek. és nem véletlen, hogy a Benedek-Ferenc cserén a szerző is elmorfondírozik, amely tény már nem egy konteót is megszült, ami nem is biztos, hogy pusztán konteó, hiszen ha üldözési mániások is vagyunk, attól még simán üldözhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik