Üdvösség a világhálón

2016. augusztus 15. 07:17

A német protestáns egyházak a Berlin/Brandenburg régió 220 templomában napokon belül, majd hamarosan mind a háromezer egyházközségben lesz ingyenes wifihotspot, vagy ahogy a programban stílszerűen nevezik, Godspot.

2016. augusztus 15. 07:17
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

Természetes, hogy az internethasználat az egyházakban is teret nyer, felesleges lenne tiltakozni vagy harcolni ellene. A német protestáns egyházak – a híradásokból nem derül ki egyértelműen, hogy az evangélikusok vagy a reformátusok, netán mindkettő – a Berlin/Brandenburg régió 220 templomában napokon belül, majd hamarosan mind a háromezer egyházközségben lesz ingyenes wifihotspot, vagy ahogy a programban stílszerűen nevezik, Godspot. Bárki bármikor rácsatlakozhat a hálózatra a templomon belül vagy az épület közelében. Az egyházkerület informatikai menedzsere, Fabian Kraetschmer szerint az emberek nem lettek kevésbé spirituálisak, mint régebben, de a kommunikáció felületei megváltoztak, egyre nagyobb a hangsúly az online felületeken és közösségeken. A németországi protestáns egyházak a Godspot segítségével biztonságos, ismerős és megbízható otthont szeretnének nyújtani a digitális világban a templomi közösségeknek. A német protestáns egyházak a reformáció 500. évfordulója előtt is tisztelegnek, amikor az internetes kommunikációs forradalom idején elindítják ezt a programot. Nincs ebben kifogásolnivaló, ám amikor olyan megállapításokkal találkozunk, mint: »a hosszú szertartások alatti unalom nemsokára a múlté lesz« (The Local), akkor egyetértésünk óvatos kétkedésbe vált. Ugyanis ha a hívek az istentisztelet alatt vagy helyett fognak internetezni, akkor baj van. Kétségtelen, hogy az internet kitűnő segítőeszköze lehet az evangélium hirdetésének, de nem helyettesítheti, nem pótolhatja az örömhírt. Nyilván előállítható az interneten valami virtuális istentisztelet, keresztelő, esküvő, bármi más, amely szórakoztatóbb, mint a hagyományos szertartások, de lecserélni őket nem kellene. A templomokban eddig is megvolt a liturgikus eseményeken túli közösségi rendezvények tere. Rendeznek templomokban mulatságokat és lakomákat is, ezek sem idegenek a jézusi közösségektől. De az emberek elsősorban elcsendesedni, elmélyülni, magukba szállni, megtisztulni, kérni és hálát adni, Isten előtt fejet hajtani és Őt dicsőíteni, egyszóval: imádkozni járnak a templomba. Ehhez nincs szükség internetre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 10. 19:17
De jó, mise alatt is lehet hadijátékokat játszani, briliáns!
paraklétosz
2016. szeptember 13. 01:07
Még nem ért véget a reformáció. Folytatódik, de a végét járja.
BPasternak
2016. augusztus 28. 20:49
"Láhatóan nem merkel az egyedüli idióta Németországban." A fenti hír német viszonylatban még meglehetősen visszafogottnak számít. "A jövőben homoszexuális papok is együtt élhetnek azonos nemű társukkal a bajorországi evangélikus parókiákon. Az erről szóló határozatot fölényes többséggel fogadta el az egyik legnagyobb német felekezet bajorországi szinódusa. A Neu-Ulmban tartott négynapos őszi szinódus zárónapján, csütörtökön az egyházi parlament 108 tagja közül csak 5 szavazott nemmel a tartományi egyházi tanács erre vonatkozó korábbi határozatára, míg öten tartózkodtak." A németeknek vége.
Csomorkany
2016. augusztus 20. 22:26
Szóval nézd, protestáns templomokban, különösen a németeknél most is az alapfölszerelés része egy halom énekeskönyv, amiből énekelni szoktak. Még a katolikusok is eléggé átvették ezt a szép szokást, katolikus templomokban is látni a plébánia által beszerzett Gotteslob-ot, amit horribile dictu még használni is szoktak. Ha az történne, hogy a könyveket lecserélnék tabletekre, és gombnyomásra jelenne meg mindenkinél a megfelelő ének, vagy éppen szentírási perikópa, felőlem... Csak egyrészt nem kellene neki ekkora csinnadratta, másrészt meg nem kellene azt képzelni, hogy ettől minden meg fog változni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik