Nem attól lesz valaki jó katolikus, hogy...

2016. augusztus 15. 14:00

Jó katolikusnak lenni nem más, mint életszentségre törekedni – teljes igazságra és teljes szeretetre –, ami épp annyira bonyolult, mint az élet maga.

2016. augusztus 15. 14:00
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„A helyzet az, hogy jó katolikusnak lenni komplex dolog, ugyanis jó katolikusnak lenni nem más, mint életszentségre törekedni - teljes igazságra és teljes szeretetre -, ami épp annyira bonyolult, mint az élet maga. Feltéve, hogy részleteiben, és konkrét helyzetekre vonatkozóan nézzük a dolgot.

Lehet egyszerűnek is nevezni ugyanezt összességében, »szeress, és tégy, amit akarsz« - mondta egy szent, de ez is ugyanazt jelenti végső soron: mindent rendelj alá a szeretetnek, és akkor, amit csak tenni akarsz, majd mind jó lesz. Például, ha szereted Istent és érted a kinyilatkoztatását, akkor minden törvényét, és az ő Egyházának is összes törvényét vágyakozva be fogod tartani, mert érted és érzed, hogy ez a szeretet útja. Ha viszont nem akarod betartani a törvényeket, akkor az a szeretetednek a hiányát jelzi - ez a helyzet legtöbbünkkel, csak a liberálisok másoknak is kötelező törvénnyé magasztalják törvénytelenségüket, míg a sima katolikusok meggyónják ugyanazt.    

Javasolnék valamit azoknak, akik valóban a jó katolikus életre próbálnak rávezetni másokat! Mi lenne, ha az unalmas törvény-bigott katolikusokat szidó szólam helyett, ami nem mellesleg elárulja a beszélő liberális hajlamait, azzal a triviális igazsággal sokkolná valaki a hallgatóságát, hogy »nem attól lesznek jó katolikusok, hogy segítenek a szegényeken és törődnek a rászorulókkal, vagy akármilyen szeretetteljesen is viselkednek családjukkal«. Ez aztán felkeltené az unatkozó hívek figyelmét!”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. augusztus 18. 15:37
Érdemes tovább olvasni a szerző gondolatait: "A szónok/író utána kitérhetne arra, hogy nem "csak" az emberi szeretet és a törődés másokkal fontos a keresztény életben, hiszen nem humanisták vagyunk. Micsoda revelációként hatna ez a szószékről, vagy egy-egy nevesebb katolikus újságíró tollából: nem humanisták vagyunk, hanem keresztények!" Azaz: első az Isten szeretete, és csak ez után következik az emberszeretet. (És ez utóbbi az első nélkül mit sem ér...)
Aerion
2016. szeptember 07. 21:40
A mai és pláne a jövő katolicizmusa nem lehet békés, önvedőnek kell lennie, ugyanis ha a katolikus keresztények az önvédelemről lemondanak, és békésen várják, hogy levágják őket, nem lesznek többé katolikusok a földön. Én pedig nem fogom végignézni a gyerekeim halálát, senki kedvéért. Ha ez a kárhozatot jelenti a katolikus hitben, akkor azt is vállalom, de inkább hajlanak meg azok, akik el akarják pusztítani a kereszténységet, és vele együtt a keresztényeket, mintsem egyetlen keresztény is meghaljon a pusztító gyilkosok keze által. Elég logikátlan lenne, ha ezért a önvédelmet alkalmazó keresztények kerülnek a pokolba, a gyilkosaik meg a mennyekbe. Ha így van, a pokolban a helyem. De hiszem, hogy nem így van.
srob
2016. szeptember 03. 22:53
Az én véleményem az,hogy nem "jó katolikusnak" kell lenni,hanem Jézus Krisztus tanítványának.És ha valaki Őt követi,az már nem lehet jó katolikus...
quiet
2016. augusztus 25. 00:51
keresztény meg magyar nem különbözik..ugyanaz .nem egymást kizáró fogalmak... nem külön kezelendő... vagy ha külön kezeled, csak az egyik vagy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik