„Ha még lesz emberi arcuk…”

2016. április 04. 09:02

Alighanem a keresztény Európáért rettegett az az asszony is, aki tüntetően elhagyta az előadótermet, amikor egy pódiumbeszélgetésben arról a Jézusról szóltam, aki maga is migráns volt, és az elnyomottak, marginalizálódottak iránti szeretetre hívott fel.

2016. április 04. 09:02
Fabiny Tamás
Kötőszó

Néhány hete egy rémisztő videó került fel a világhálóra. Egy magyar sofőr Franciaországban olyan autópályán ment kamionjával, ahol az út mentén számos fiatal menekült haladt. A gépkocsivezető – válogatott szitkozódások közepette – egyszer csak ráhúzta a kormányt az ott haladókra. Tucatnyi rémült fiatalnak kellett félreugrani a fenyegetően közeledő kamion elől.

Ez azonban nem volt elég. A napokban a sofőr ezt a rendkívül szellemes viccet posztolta:

Mi tetszik a migránson?
A SCANIA féknyom.

Lehetne mondani, hogy ez egy zavarodott ember gyalázatos véleménye. Ezzel szemben több, mint ijesztő, hogy ezt az otromba tréfát igen rövid idő alatt négyezer ember osztotta meg. Egy vidéki város Fidesz – KDNP-s önkormányzati képviselője még tovább is fűzte a mókamester kamionos gondolatait, amikor ezt írta: »Én még hátramenetet is kapcsolnék! Biztos, ami biztos!« Ne mondja senki, hogy valaki azért ír le egy ilyen mondatot, mert aggódik a keresztény Európáért. (…)

Az emberek megnyilvánulásai természetesen összefüggnek majd azzal, hogy a valóban sátáni terrornak lesznek-e újabb megnyilvánulásai Európában vagy – ne adja Isten – hazánkban. Tartok azonban attól, hogy sokan az előítéletnek és a vak gyűlöletnek már olyan csúszdájára kerültek, ahonnan már nem könnyű a béke szintjére visszajutni.

Jó lenne, ha mindenki tenné a dolgát: a politikusok, a közgazdászok, a rendőrök, a titkosszolgák. És az egyházak. Ki-ki a magáét. Mi nem mondhatunk mást, mint amit Jézus tanított.

A költő Nagy Lászlótól nem sokkal halála előtt megkérdezte a riporter, mit üzen a kései utódainak. Így felelt: »Ha még lesz emberi arcuk, csókolom őket…«

Hogy csókolná meg a költő az említett kamionsofőrt és önkormányzati képviselőt?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2016. szeptember 29. 12:04
Fabinyitől azt kérdezném, mi a véleménye a norvég evangélikusok mostani döntéséről, miszerint a házasság kérdésében másképp értékelik a Bibliát. Netalán ezt is megmagyarázza, mint pár másik kérdést?
lajkakutyus
2016. szeptember 29. 12:04
Úgy tűnik, ez a Fabiny nem a keresztény hívők érdekében emel szót. Szemforgató liberális, mint a norvég kollégái.
yndi
2016. szeptember 29. 12:04
Most bukkantam erre a cikkre, valamint egy kb. egy évvel korábbi interjúra Fabinnyal ugyanitt a mandineren: http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150508_ez_riogatas_pepitaban_fabiny_tamas_evangelikus_puspok_a_kormany_politikajarol Sokatmondó, hogy egy évvel korábban mennyivel kevesebb gyűlölködő hozzászólás született az interjúhoz (bár akkor is volt belőlük persze), és mennyivel több volt a Fabinnyal egyetértő hozzászólók száma. Kiváló illusztrációja a kormányzati gyűlöletkampány hatásának. Mikor érünk vajon oda, ahonnan már nincsen lejjebb?
blondiner
2016. szeptember 27. 19:02
a déká már Rákócziról is migránsozott, csak azt felejtik el, hogy a főhülyéjük 2004. december 5-én a testvéreink ellen kampányolt. Ezzel szembeállítva pláne különös a migránsimádat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik