Egy jezsuita beszélget Röhrig Gézával a kiengesztelődésről

2016. március 1. 12:07

Istennel és embertársainkkal kiengesztelődve lehetünk készek nemzetünk és tágabb környezetünk megújítására” – indokolta az IKSZ, hogy miért ültette le egymással Röhrig Gézát és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Egyháztörténeti Munkacsoportja beszélgetést szervezett a kiengesztelődés lehetőségeit keresve Röhrig Gézával, a Saul fia főszereplőjével, még 2015 októberében a jezsuiták által vezetett Párbeszéd Házában.

„A XX. század véres örökséget hagyott ránk, magyarokra és Európa népeire. Közös, jövőbe mutató felelősségünk, hogy a fájdalmakat és a traumákat orvosoljuk. Túl sok feladat vár ránk ahhoz napjaink Európájában, hogy a múlt árnyai visszahúzzanak. Istennel és embertársainkkal kiengesztelődve lehetünk készek nemzetünk és tágabb környezetünk megújítására” – indokolta a beszélgetés megszervezését az IKSZ.

A beszélgetésen „a traumáinkra a hit fényében keressük a válaszokat”. Röhrig Géza költő, a Saul fia főszereplője valamint Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója cserélt eszmét.

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/20743

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes lenne valóban foglalkozni ezzel a kérdéssel. Már csak azért is, mert a napjainkban elhangzó Orbán szónoklatok - most nem zsidók, hanem mások ellen - kísértetiesen emlékeztetnek arra, hogy volt már olyan korszak Magyarország életében, amikor egy népcsoport lett az ország fennmaradásának egyetlen akadálya.

Szomorúan látom, hogy a mai Fidesz kommunikáció pont azt az ideológiai alapvetést teszi hatalmának alapjává, mint a 30-as évek akkori Magyarországa.

Nem kell hirdetni, végzik. Jelenleg vallás alapján legveszélyeztetettebb dolog kereszténynek lenni.

Aha! Akkor miért vitette a lágerekbe őket?
Merthogy katolikus papok is voltak ám
Maximilián Kolbe atya, katolikus,
Bonhoeffer evangélikus, hogy csak a legismertebbeket írjam.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Több ezer katolikus (lengyel) papot küldtek lágerekbe, sokan Dachauba kerültek.

Menj el a Sorsok Házába, és felül fogod írni a véleményedet.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés