Több ezer migráns és menekült előtt beszélt Ferenc pápa

2016. január 17. 16:31

Hétezer migráns és menekült is részt vett a Ferenc pápa által celebrált vasárnapi misén. Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike „történelmet, kultúrát, értékeket” hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott.

2016. január 17. 16:31

Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!” – mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján. Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike „történelmet, kultúrát, értékeket” hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. „Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott, és azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség elkötelezetten építse a békét. A pápa köszöntőjének elhangzása után a bevándorlók és a menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján. A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt. Az egyházfőnek világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg A migránsok és menekültek kihívása, Az irgalmasság evangéliumának válasza címmel.

A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban befogadásra találtak. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek és országaik zászlóját lobogtatták. Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze. A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott.

A tengeren elhunyt migránsokra emlékeztek

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket, közöttük 750 gyermek. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők egy „elfelejtett háborúra” emlékeztetnek.

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be nekik misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik. Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 22:12
Ma már távol sincs olyan hatással a Pápa iránymutatása a hívőkre, mint régen - szerencsére. Nyilatkozatai olybá tűnnek, mintha el sem hagyta volna Dél-Anmerikát.
cereal killer
2016. február 20. 13:17
"az elvándorlók mindegyike „történelmet, kultúrát, értékeket” hordoz magában." - Már láttuk, hogy miféle kultúrát! Hogyan bánnak a nőkkel, a gyerekekkel, az öregekkel, na meg a liberálisok (köztük Ferenc pápa) által imádott homoszexuálisokkal?! Sőt, egymással! A legkisebb konfliktus esetén is egymásnak esnek. Aztán a köztük rendet tenni próbáló európai rendőr issza meg a levét. Ez a pásztor magára hagyta a nyáját és új nyájat talált magának.
ancilla
2016. január 26. 16:56
Az átlagNÁL esetleg... Egyébként sajnos ezt a hozzászólásodat is nehezemre esik értelmezni. "Az a problémám, hogy hiszel Istenben, de jócskán megmaradsz Ádám utáni embernek, és előbb fogdosod meg a lefestett padot, hogy fog-e, amikor pedig ki van írva, hogy frissen van mázolva, mint azon akadnál fenn, hogy lefaszozzák a pápát." Volnál szíves asszonyi ésszel felfogható módon is megfogalmazni ezt a körmönfont mondatodat? Hogy megtudhassam, mi a problémád? Tudod, mint a faék. Olyan egyszerűen - én csak abból értek. Sok energiám van, valóban. Fogalmad sincs róla, mennyi. Arról sem, hogy honnét, igaz?
sobrk
2016. január 21. 09:28
2000 éve szeretnék temetni a kereszténységet, de még senkinek nem sikerült. Ismered az anekdotát? "Nietzsche halott, Isten él.." Mi is már régen halottak leszünk és Isten még mindig élni fog. Ez biztos, vagy nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik