Teológusnő: Nyitni kellene a katolikusoknak a melegek felé

2016. január 07. 16:24

Perintfalvi Rita bécsi progresszív teológus nem érti, miért bűn a homoszexualitás megélése és miért nem lehetséges az azonos nemű párok egybekelése.

2016. január 07. 16:24

Perintfalvi Rita Bécsben tanító teológus arról beszél a Szimpozion Egyesület videóján: gyermekkorában egy többé-kevésbé vallásos családban nőtt fel, de sokfelé kereste a spiritualitást, transzcendenciát, így például a buddhizmusban is, végül azonban visszatalált a katolicizmushoz.  Ehhez képest, mint mondja, sokkal később, egy előadás alkalmával találkozott meleg keresztény fiatalokkal, hús-vér emberekkel, s hallott olyan történetet, hogy a plébános ki akarta gyógyítani a meleg fiút a homoszexualitásból. Perintfalvi szerint a papoknak találkozniuk kellene gyakrabban hús-vér melegekkel, és gondolkodni azon, hogy tudják őket  a közösség részévé tenni. Ezért örült a teológus az őszi családszinódusnak, ahol szóba került a püspökök részéről a homoszexuális személyek kérdése is. Perintfalvi  nem érti, hogy lehet egyértelműen bűnként elítélni a homoszexualitás megélését. A teológus azt sem érti, miért nem lehet hivatalosan elköteleződnie valaki mellett egy életre egy meleg személynek, ha szereti.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andre1bp
2020. november 01. 17:27
A holgy legalabb enyhiteni akarja a karokat, amiket az egyhaz okoz az emberiseget. Csak azt akarja, hogy a keresztenyek ne tegyek tonkre annyi homoszexualis ember eletet.
Starlord
2020. augusztus 08. 03:04
Bocs bemásolom azt amit már régebben leírtam a melegekkel kapcsolatban, illetve, hogy mi a probléma azzal: Valljuk be őszintén teljesen mindegy, hogy egy ember meleg e vagy sem a lényeg talán még is az volna, hogy egyetlen ember sem lehet annyira arrogáns, hogy azt gondolja, ha ő meleg akkor mindenki másnak csak pozitív véleménye lehet a homoszexualitásról. Nem gondolhatja azt egyetlen punk sem, hogy azért mert ő punk akkor mindenkinek szeretni kellene a punkokat meg a punk zenét. Nem gondolhatja azt egyetlen szubkultúra tagja sem, hogy azért mert ő annak tagja, akkor ha bárki másnak nincs pozitív véleménye arról, az azért van mert a másik ember bűnös. Egyszerűen csak más az ízlése, a gondolkodása, a neveltetése. Nem az a baj ezekkel az emberekkel, hogy melegek, az a baj ezekkel az emberekkel hogy pont ugyan olyanok mint akik köveket dobálnak. Nem titkoltan küzdenek valamiért amit soha nem érhetnek majd el, hogy a társadalom minden egyes tagjának ugyan olyan pozitív véleményük legyen a saját szexuális orientációjukról - ízlésükről, amilyen pozitív véleménnyel ők maguk vannak. De ez már jóval több mint utópia és jóval több mint arrogancia. Ez őrültség. A szexnek több tucat fajtája van a lábfétistől kezdve az egészen durva dolgokig, miért ne mondhatná azt egyikről másikról bárki, hogy ez neki már sok? Hova jutna a világ ha mindenki azzal állna elő, hogy az általa kedvelt szexről mindenkinek csak pozitív véleménye lehet? Elképzelhetetlen számukra is, hogy bárkinek más véleménye lehessen a szexről mint nekik. Mind a kettő csoport számára csak az általuk megálmodott "tökéletes ember és társadalom létezhet", amelyben a tökéletes emberi faj tökéletes egyedei rózsaszín vagy fekete uniformisba bújva egyformán elítélnek vagy elfogadnak valamit.
2000 éves válaszok
2019. április 23. 15:55
Kedves Rita, ha nem érti akkor még sokat kell olvasnia Csak egy kis ízelítő az egyházatyáktól: Aranyszájú Szent János: A természetellenes fajtalanság ellen (részlet) Valóban nincs ennél a bűnnél valami esztelenebb és gonoszabb. Ha ugyanis Pál a paráználkodásról beszélve ezt mondta, hogy ,,Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testen kívül vagyon, aki azonban paráználkodik, az a saját teste ellen vétkezik” (1Kor 6,18), mit mondjunk erről az őrültségről, amely a paráznaságnál annyira rosszabb, hogy szóval ki sem mondható? Az ilyennek nemcsak azt kell mondanom, hogy asszony lettél, hanem azt is, hogy elvesztetted férfivoltodat. Nem vetted fel a női természetet, de a magadét sem őrizted meg, hanem mindkét nemnek az árulója lettél és megérdemled, hogy a férfiak is, a nők is elkergessenek, megkövezzenek, mivel mind a két nemet bemocskoltad. Hogy megértsd ennek szégyenletes voltát, mondd csak: Ha valaki hozzád jönne és azt az ajánlatot tenné, hogy belőled, az emberből kutyát csinál, nem futnál-e el előle, mint valami megrontó elől? És nézd, te nem kutyát csináltál magadból, hanem ennél sokkal nagyobb megvetésre méltó lényt. Mert a kutyának mégis csak hasznát vesszük, de az ilyen hímekkel paráználkodó semmire sem való. Hát ahhoz mit szólsz, ha valaki azzal fenyegetne meg, hogy kieszközli, hogy a férfiak lebetegedjenek és szüljenek, nem telnénk meg haraggal? Pedig akik ebbe az őrültségbe estek, sokkal rosszabbat követnek el magukon. Mert nővé változni egészen más dolog, mint nővé lenni, de férfinak is megmaradni. Jobban mondva ezek sem nők, sem férfiak. Ha akarsz más úton-módon is fogalmat alkotni ennek a bűnnek a nagyságáról, vesd fel a kérdést, hogy a törvényhozók miért szabtak ki büntetést azokra, akik másokat megférfiatlanítanak. Rá fogsz jönni, hogy semmi egyébért, csak azért, mivel az ilyenek a természetet korlátozzák.
frivol824@gmail.com
2017. április 26. 13:47
Ha valaki 3 diplomával ennyire hülye lehet, akkor célszerű lenne meghúzni a maximumot az egyszerű érettség szintje körül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik