A japán püspökök közzéteszik a szexuális visszaélések kezelésére vonatkozó irányelveiket

2013. május 29. 17:58

A szexuális visszaéléseket a japán egyháznak is bűntényként kell kezelnie, ebben a kérdésben nagyobb átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség – mondta az UCA News ázsiai független katolikus hírügynökségnek Goro Matsuura oszakai segédpüspök, a japán püspöki kar nők és gyermekek jogaival foglalkozó bizottságának a tagja.

A Japán Katolikus Püspöki Konferencia nyáron közzéteszi a szexuális visszaélések kezelésére vonatkozó irányelveket, az a dokumentum a tíz évvel ezelőtt megfogalmazott útmutató két évig tartó átdolgozásának eredménye. A japán püspöki kar online formában adja közre a 15 oldalas dokumentumot, amely kiemeli, hogy a visszaélési ügyek kezelése a püspökök felelőssége. „Tíz évvel ezelőtt a püspökök talán még nem tudtak megfelelően foglalkozni a problémával” – mondta Goro Matsuura, aki szerint ez az útmutató az első lépés annak bizonyítására, hogy az egyház őszintén kíván foglalkozni a problémával.

Az új útmutatót abból az alkalomból készítik el, hogy a Vatikán azt kérte az egyes nemzeti püspöki konferenciáktól: nyújtsák be a visszaélések kezelésére vonatkozó irányelveiket. A határidőig, tavaly májusig a püspöki karok háromnegyede eleget tett ennek a kötelezettségének. Matsuura püspök hangsúlyozta: nagyobb átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség. „Az amerikai és más egyházak tapasztalata rávilágított, hogy ha csak az egyház keretein belül foglalkozunk a problémával, az katasztrófához vezet. Az egyháznak a szexuális visszaéléseket bűntényként kell kezelnie” – szögezte le a japán püspök.

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/8865