Ferenc pápa: A rágalmazás a Sátán megnyilvánulása

2013. április 15. 15:27

A mai keresztények helyzetét rosszabbnak tartja az egyház kezdeti korszakához képest Ferenc pápa, aki a hívőket érő üldözés különböző megnyilvánulásairól beszélt hétfőn a Vatikánban bemutatott szentmisén.

Ferenc pápa szokásához híven a vatikáni Szent Márta-házban mutatott be misét, amelyen a pápai állam dolgozói vettek részt, ez alkalommal a vatikáni telefonközpont és az internetes szolgáltatás munkatársai. A Vatikáni Rádió beszámolója szerint az egyházfő a kereszténység első vértanújáról, Szent Istvánról beszélt, akit a Szentírás szerint hamis vádakkal perbe fogtak és megköveztek. „A rágalmazás elpusztítja Isten művét” – jelentette ki a pápa hangoztatva, hogy „ma is túl sok mártírja van az egyháznak, akik a rágalmazás áldozatai”.

A mártírok ideje nem ért véget, kijelenthetjük, hogy az egyháznak ma több mártírja van mint az első évszázadokban. Az egyházban sok férfi és nő van, akiket rágalmaznak, akiket üldöznek, akiket meggyilkolnak a Jézus és a hit iránti gyűlölet miatt” – fogalmazott a pápa, aki a vasárnap mondott Mennyek királynője (Regina Coeli) imádságban is a világ „nagyon, nagyon sok” országában üldözött keresztények bátorságáról beszélt. Ferenc pápa hétfői homíliájában kijelentette, hogy a „rágalmazás rosszabb a bűnnél: a rágalmazás a Sátán egyenes megnyilvánulása”. Hozzátette, hogy Szent István vértanúval sem „tiszta eszközökkel” harcoltak, a „piszkos harcot választották, a rágalmat”.

A Vatikáni Rádió megjegyezte, hogy a pápa „kertelés nélkül, egyenesen fogalmazott”. Olasz sajtóértékelések szerint Ferenc pápa ezzel talán a megválasztása utáni napokban őt ért vádakra válaszolt: hazájában, Argentínában és a nemzetközi lapokban is megkérdőjelezték az argentin katonai diktatúra éveiben tanúsított magatartását.

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/8249