Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 16. 10:36

Aki a Gyimes környékén jár 25-én, Felsőlokon forduljon balra Görbepatakán. Az út végén jobb oldalon ott áll egy sziklán a kápolna.

„Makovecz Imre mesterem volt a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájában. Mikor nála dolgoztam, igyekeztem minél többet megérteni abból, amit csinál: elmélyülten olvasgattam az általa írt gondolatokat, nézegettem a terveit, és sok, általa tervezett épületet meglátogattam. Még arra is volt alkalmam, hogy nem szervesen a munkához kapcsolódóan többször is beszélgethessek vele. Munkái közül főleg a templomok érdekeltek, hiszen hittanári végzettséggel mentem építésznek, így többször faggattam őt arról, hogyan gondolkozik a világról. A siófoki temploma tetszik a legjobban, nem is annyira az építészeti megformálása, mint az épület által sugárzott derűs béke miatt. (...)

El lehet fogadni, és el is lehet utasítani ennek az alkotói hozzáállásnak a létjogosultságát. Ami mindenképpen pozitív, az alkotó kísérletező, kutató kedve, és a teljesen újszerű, szokatlan végeredmény. És persze az élmény, amit okoz, ami személyre szabottan átélhető.

Nekem nagyon tetszett, és mikor lehetőségem nyílt rá, kicsiben én is megpróbálkoztam egy népművészeti minta térbe állításával. A lehetőséget az adta, hogy még 2009-ben Gyimesfelsőlokra tervezhettem kápolnát, olyat, amit az ottaniak meg is tudnak építeni. Sokat töprengtem a dolgon, hogy mit kellene oda tervezni, és mikor halványan körvonalazódni kezdett a dolog, egy ottani minta adta a végső megerősítést, ami számomra egyszerre sűrítette magában mindazt, amit fontosnak éreztem. A kis kápolna időközben elkészült, ahogy a bevezetőben írtam, most lesz a szentelése augusztus 25-én. A kis kiadványnak pedig azért örültem meg, mert most először kaptam kézbe olyan szép fotót az épületről, amin látható a kész állapot, és én bizony úgy érzem, olyan lett, amilyet szerettem volna.”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/3775


3 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintÉn pedig éppen hogy világos, jó kedélyű templomban érzem jól magam. Aminél megállapítható, hogy melyik országban vagyok és akár, hogy annak melyik részén.
Istentől pedig nem gondolom, hogy meg kéne rémülnünk. Szerintem nem azt várja, hogy bárki egyből bűnbánóvá válljon, amint belép egy templomba. Hanem csodálja és élvezze a templom hangulatát és környezetét.
Az ilyen érzések sokkal inkább közelebb viszik az embert Istenhez.


Ha szakrális teret tervez az ember, az adott helyhez mindig oda lehet fordulni tanácsért. A közösség, ami ott él, aminek élő hite van, harmóniában van a hellyel. A kultúra, ami ott alakul ki, szintén. Így meríthetsz bármelyikből, nem lehet tévedni.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó