Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 4. 10:22

Az értékvesztett, (poszt-)posztmodern valóságban nem vonzó senki számára egy olyan kereszténység, amely állandó bizonytalanságot mutat.

A liberális, pontosabban progresszív kereszténység állandó mantrája, amivel házal, a „változtass vagy kihalsz” jelszava (lásd például John Shelby Spong radikálisan progresszív anglikán püspök és teológus 1998-as könyvét: Why Christianity Must Change or Die). Eszerint a hatvanas évek óta megváltozott a társadalom, levetkőzte korábbi előítéleteit és hiedelmeit, az új konszenzus az észre és a toleranciára alapozódik. Számos nagy egyház – például az anglikán (Amerikában: episzkopális) és több protestáns felekezet – ennek megfelelően szentel vagy alkalmaz női, valamint homoszexuális papokat, püspököket, és megáldja a homoszexuális kapcsolatokat. Társadalmi tanításuk balra tolódott, rugalmasabbak tanításukban, és próbálják „feldobni” a liturgiájukat. Mondhatják a konzervatívok, hogy az időtlenség a fontos, nem a befolyás, de azért valljuk be: a számok is fontosak. „Az autó népszerű, de a ló és a szekér klasszikusok” – mondják a konzervatívok. A liberálisok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az intellektuális lendület a „szeretettől” (pontosabban elfogadástól-toleranciától) és a „sokszínűségtől” függ.

A katolikus egyházat is rendszerint bezárkózással vádolják meg, mondván: ha nem nyit, ki fognak halni a hívei; ideje update-elni magát; a „szemellenzős konzervatívkodásnak” pedig lejárt az ideje. Vagy nem – dob követ az állóvízbe Ross Douthat a New York Times-ban megjelent cikkével, amelyet Tim Stanley ismertet a Telegraph honlapján. Tényleg előretörhet a konzervatív kereszténység?

*

Az egyházi reformoktól, a liberalizálástól általában az egyházak a hívek számának emelkedését várják. Az egyházon kívüli, egyébiránt keresztényellenes ballib kommentátorok is álszent módon a „nyitást” szokták javasolni kedvesen és minden hátsó szándék nélkül a következő száz évet túlélni akaró felekezeteknek – főleg ugye a katolikusoknak. Volt, aki bevállalta a terápiát: az anglikánok. A kísérlet sikertelennek bizonyult. Ma – ahogy Stanley fogalmaz – az anglikánok nemzeti egyház helyett hippiszektának tűnnek Amerikában. Douthat rámutat: az előző tíz évben 23 százalékkal esett a vasárnapi templomlátogatás aránya – annak ellenére (vagy épp azért is), hogy az anglikán püspöki kar kidolgozta az azonos nemű párok megáldásának rítusát. Ma az anglikán gyülekezetekben a szerző szerint sokszor semmi mást nem kapnak meg a hívek, csak azt, amit a szekuláris liberalizmus is kínál nekik.

Egy bizonyos William Briggs megvizsgálta az amerikai protestáns felekezeteket: többségük híveinek és templomba járóinak száma csökkenőben van. Nyugat-Virginiában a metodisták (bár máshol ők is kiestek a pixisből), délen a baptisták, és országszerte a katolikusok tartják még magukat. Érdekes például ez a térkép arról, hogy hol melyek a legnagyobb gyülekezetek. Elég egyértelmű a katolikus-baptista fölény. Stanley megjegyzi: jelenleg a katolikus van legközelebb a nemzeti egyházzá váláshoz Amerikában.

Mi folyik itt? Az amerikai Charles Coulombe, egy kicsit lökött, monarchista, katolikus történész szokásos konfrontatív stílusában arról elmélkedik e cikkében, hogy csak az történik, amit az anglikánok mindig is csináltak: alkalmazkodtak az establishmenthez, és az ő értékeiket közvetítették. Csakhogy az establishment ma már nem tudja úgy befolyásolni a közvéleményt, mint régen. Diana Buttler Bass viszont teljesen más választ ad a Huffington Postban (hol máshol?): szerinte nem csak a liberális, hanem az egész kereszténység hanyatlóban van. A probléma ezzel az, hogy bizonyos egyházaknak nem akaródzik alkalmazkodni a trendhez. Ahova például az „ultraortodox” pünkösdisták beteszik a lábukat, ott virágozni kezd a kereszténység. Emellett elmondható, hogy az amerikaiak többségének Istenbe vetett hite megmaradt. Mondhatnánk: Isten igen, egyház nem.

*

Ahhoz, hogy az emberek bemenjenek a templomba, nem elég azt mondani nekik: „kiraktuk a bigottokat”; hanem rá kell döbbenteni őket, hogy személyes érdekük a templomlátogatás. S ezt bizony a konzervatívok jobban csinálják, mivel határozottabban kiállnak értékeik mellett.

Az értékvesztett, (poszt-)posztmodern valóságban nem vonzó senki számára egy olyan kereszténység, amely állandó bizonytalanságot mutat, és még a saját létezéséért is képes elnézést kérni. Minek bízzunk azokban, akik nem bíznak magukban? Mint amikor ismerősünk ajánl nekünk egy terméket: ha hezitál, és nem mondja, hogy igen, ez neki nagyon bejött, hajlamosak leszünk azt hinni, hogy csak ránk akar sózni valami kacatot.

A színes-aranyos episzkopális szertartások és püspökszentelések nem túl meggyőzőek, inkább mulatságosak a Telegraph bloggere szerint. Ellenben a konzervatív kereszténység olyan, mint a singer: hangosan kattogja, hogy ez az egyetlen út a mennybe. A konzervatív protestánsok szertartásai karizmatikusak és „jól csomagoltak”, teológiájuk világos és kompromisszummentes. Az evangelikálok például egyértelműen életstílusnak is hirdetik magukat, ennek megfelelően egész ipar épült köréjük: van evangelikál könyvkiadás, vannak evangelikál filmek, és mindenről gondoskodnak a neveléstől a drogrehabilitációig.

Érdekes az is, hogy Kanadában a nem túl egyházbarát The Globe and Mail egy felmérése szerint minden felekezet gyors csökkenést mutat, egyet kivéve: a még apró növekedést is felmutatni képes katolikust. Nem, nincs katolikus bevándorlás, nem amiatt van ez. Hanem amiatt, hogy a katolikus egyház hajthatatlan, és nem enged a progresszív nyomásnak. Ez a kompromisszummentes kiállás pedig imponáló. A katolikusok emellett bevállalják a családalapítást, tehát sokasodnak és szaporodnak is. 

Az anglikán egyház esete jól mutatja, mi történne a katolikus egyházzal, ha a pápa beadná a derekát a progresszíveknek. Nem hiába kérték felvételüket tradicionalista anglikán csoportok már a kilencvenes évek elejétől a katolikus egyházba. A pápa pedig egyre több angolszász országban alapít intézményes átlépést, és ezzel az anglikán hagyományok megtartását biztosító személyi ordinariátusokat. A pápát azzal szokták vádolni, hogy bezárkózik és a népegyházi hagyományokat ápolja, pedig már nincs népegyház, és nem ez hozza a megváltást. A pápa azonban nem a sok hívőre hajt, hanem a tudatos, döntésalapú kereszténységre, egy olyan korban, ahol szerinte a katolikusok (és keresztények) feladata az, hogy „kreatív kisebbség” legyenek – akárcsak a népvándorlás időszakában, amikor átmentették a görög-római kultúrát a következő évszázadoknak (a kifejezés Arnold Toynbee angol történész leleménye). Mondhatnánk, valamelyest elitista a megközelítése.

A progresszívek térvesztése azonban még a katolikus egyházon belül is igaz. Nagy botrányt kavart nemrég, hogy a Vatikán apostoli vizitációt, magyarán átvilágítást rendelt el az amerikai női rendeknél, azok ugyanis sokszor mind tanításukban, mind életmódjukban eltérnek az egyház tanaitól. Egyesek viszont úgy vélik: Róma azért is avatkozott közbe, mert ha nem teszi, egy-két generáció alatt eltűnnek ezek a rendek, és akkor számos katolikus intézménynek, kórházaknak és iskoláknak nem lesz fenntartója. Az Egyesült Államokban ugyanis megfigyelhető egy érdekes tendencia a szerzetesrendek között: a lazább, „liberálisabb” rendek kifogytak az utánpótlásból, nincsenek novíciusaik és novíciáik, vagy legalábbis kevés van. Ellenben a keményebb életmódot megkövetelő, nem annyira individuális és konzervatívabb rendek egyre népszerűbbek, és egyre több fiatal lép soraik közé.

*

A fenti jelenségek nem koncentrálódnak Észak-Amerikára – bár itthon nem jellemzőek az olyan felekezetek, gyülekezetek, amelyek a tőlünk nyugatra dívó progresszív kereszténység hívei. Érdekes módon a kommunizmus még ettől is elzárt minket, így a hazai egyházak hál' Istennek, esetleg vérmérséklettől függően sajnos a konzervatív oldalon találnák magukat egy ilyen megmérettetésen.

XVI. Benedek egyes püspök-kinevezéseinél megáll az ütő egyes országok híveiben (jellemzően a németekben és osztrákokban, akik valamiért benne ragadtak a guelf-ghibellin ellentétben, a császár oldalán, a pápa ellen, katolikusként is). Vegyük csak André Joseph-Léonard esetét, aki a legkonzervatívabb belga püspöknek számít, és még a kormány is kifejezte aggodalmát a kinevezése miatt. Sokan pedig arra jutottak: vége, az egyház bezárkózik, megálltak az alig elkezdődött reformok. Hogy lesz ebből mese? Hát úgy, hogy a pápa nem csupán amiatt nevezi ki ezeket a püspököket, mert ő maga is az egyház konzervatív szárnyához tartozik; hanem statisztikai alapon dönt így (az ugye szép és egzakt tudomány). Az ilyen püspökök egyházmegyéiben ugyanis általában sokkal virágzóbb a hitélet, mint a liberálisabb püspököknél. A fent említett belga prímás egyházmegyéjében, mielőtt prímás lett, több kispap volt, mint az összes többiben együttvéve. Pedig népességileg nem emelkedett ki a többi közül. Ehhez képest a magát élvonalas progresszióval és nyitással fellendíteni óhajtó holland egyház majdnem kinyírta saját magát.

Mi lehet a magyarázat? Tim Stanley azt mondja: a posztmodern embernek határozott, egyértelmű útmutatásra van szüksége, tiszta és világos válaszokat keres a kérdéseire egy reménytelen és rendetlen világban. Ilyenkor pedig nem bizonytalankodásra és kérdőjelekre van szüksége, hanem felkiáltójelekre.

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/3507


86 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintHát ez kurva jó, már politikailag is haldokolnak a libsik, de most már vallásilag is kezdenek kipusztulni. A konzervatívoknak a parlament után már a templomokban is kétharmaduk lesz.

Csak nehogy ott is felüsse a fejét a triplabóvli meg a recesszió :D

Válaszok:
micream | 2012. augusztus 4. 19:09

házi feladat: a finessz-kdnp komcsi vagy konzi?


Nincs ebben semmi meglepő. A gyenge, tévelygő, bizonytalan emberek, hívek jobban szeretik a kötött, merev formákat, előírásokat, szokásrendet. Nem kell gondolkodni, okoskodni, morfindírozni, majd a vezető megmondja, mi a teendő és hogyan kell helyesen viselkedni.(Régen is ezért álltak be rendőrnek, katonának vagy szerzetesnek bizonyos lelki habitusú emberek)Aki meg parancsnokolni, vezetni, hatalmat gyakorolni akar, az meg élére áll a csapatnak.
Lám, a protestáns Orbán is a saját felekezetével szemben a katolikus egyházra tett, merőben praktikus, hatalomtechnikai szempontból neki ez az egyház konveniál.

Válaszok:
Tau bácsi | 2012. augusztus 4. 22:42

Érdekes, hogy az antiszemitizmust szisztematikusan gerjesztőkkel, izraelita gyalázkodókkal (Pl. Amerikai Népszava, stb. stb.) senki nem foglalkozik.

Pedig gyors és hatékony lépés lenne, ha a keresztényfóbiának véget vetve kevesebb okot adnának a mesterségesen felkorbácsolt és tömeges ellenérzésnek.

Amit szívesen aposztrofálnak valamiféle "antiszemitizmusként", hogy újabb keresztényekre irányuló gyalázkodáshoz szolgáltassanak ürügyet.


Te es a magad fajta csak azt szeretne hogy az Igaz egyhaz elpusztuljon!Van neked egy hirem mely oroktorvenyu lesz!Jezus Krisztus az EGYHAZ!Sosem fog elpusztulni!Meg mikor a HAMIS PROFETA es az Antikrisztus fog uralkodni akkor sem tudjak majd elpusztitani.Mindent megfognak tenni a sotetlelku,gyulolkodo,gonosz emberkkel karoltve de az Igaz Egyhaz EL ,es Elni fog OROKKE!Testunket elpusztithatjatok de a Szivunkben Virgzo Hitet soha!

Válaszok:
Arlet | 2012. augusztus 4. 11:32
SaharanCypress | 2012. augusztus 4. 13:39

A hamis próféta ideje már lejárt, az Gyurcsány volt, és az antikrisztus már uralkodik, ez Orbán, de abban igazad van, hogy túl fogjuk őket élni.

Az egyház örökkévalóságáról meg annyit, hogy 100 millió év múlva Afrika benyomódik majd Európába és összepréseli a Vatikánt, 5 milliárd év múlva meg felfúvódik a nap és hamuvá égeti a földet.


ajánlott filmsorozat:

The Borgias Sneak Peek [HQ]
http://www.youtube.com/watch?v..


a "konzervatív" kereszténységhez:)

Borgiák és orgiák
http://www.mult-kor.hu/cikk.ph..


A középkorban is úgy volt, hogy amilyen vallást felvett a földesúr, olyan vallásúak lettek a jobbágyai is.


Mennyire lathato a gyulolet a szivedben!Mennyire lathato lelki romlottsagod!De mondok erre valamit.Barmennyire is fogod gyulolni a keresztenyeket es az Urat,a szeretett erosebb lesz nalad!Barmit is probalsz tenni majd,erosebb lesz a Hit!

Válaszok:
SaharanCypress | 2012. augusztus 4. 13:01

A kulcsmondat:,,Rá kell döbbenteni őket,hogy személyes érdekük a templomlátogatás"
Ez a legnagyobb bajotok,csökkent a befolyás,csökkent az anyagi háttér...
Szar ügy beléptek a szabad piacra a más vallások,a vallástalanoknak nem kell rettegniük.
Elkezdődött a tisztességes piaci verseny,ahol már nem vagytok elég vonzóak pusztán rémisztgetéssel
Ez van.


Remélem a katolikusok elnézik nekem az előző kissé provokatív kommentet:)

A katolikus egyház rendkívül fontos - és nagyon pozitív - szerepet játszott a modern nyugati világ megteremtésében

persze ezt nem nagyon szokták kidomborítani, hiszen ez leginkább politikai és gazdasági természetű dolgokról szól

How Christianity Created Capitalism
http://www.acton.org/pub/relig..

Válaszok:
zsombor1978 | 2012. augusztus 4. 13:22

ne beszélj róluk ilyen csúnyán, sokat köszönhetünk nekik...

és a világias vonal bukása nagy csapás volt a magyar királyság szánára...

"V. Károly és a pápa kiegyezésének messzebbre ható következményei is voltak. VII. Kelemen pápa ALÁVETÉSÉVEL megszűnt Szapolyai János király külpolitikai támogatottsága. Az 1526 óta tartó magyarországi belháborúban V. Károly öccse, Habsburg Ferdinánd osztrák főherceg kerekedett felül. Másik fontos következménye az lett, hogy VII. Kelemen elnapolta (azaz gyakorlatilag elutasította) VIII. Henrik angol király válási kérelmét első feleségétől, Aragóniai Katalintól, V. Károly császár anyai nagynénjétől. Az elszigetelődött VIII. Henrik emiatt elindult azon az úton, amely 1534-re elvezetett a pápasággal való teljes szakításáig."

Sacco di Roma
http://hu.wikipedia.org/wiki/S..


na és mit pakolsz a kereszténység helyére? :)

csak nem vmi szekularizált kereszténység imitációt? :)


az ún. modern nemzetállamok 150-200 éves múltra tekintenek vissza...

ezzel szemben az egyház 2000 éves múltra tekint vissza...

a nemzetállami eszme ill. az egyház viszonylatban a hosszútávú siker tekintetében én az egyházra fogadnék...

Válaszok:
Akitlosz | 2012. augusztus 16. 15:03

ok, milyen ideológiát pakolsz a helyére? :)

kollektivista nacionalizmust? :)

marxi kommunizmust? :)

lenini szocializmust? :)

fasizmust? :)

nemzeti szocializmust? :)

"lájtos" etatizmust? :)

királyi abszolutizmust? :)


az ateisták a legvadabb vallási fanatikusok...

pl. lásd az alábbi filmet

http://www.youtube.com/watch?v..


Ha olvastad a Bibliat.Bar ugy gondolom nem tetted vagy nem emlekszel ra.Abban benne van hogy a Satan az utolso idokben hogy mergezi meg az egyhazat.Amit te leirsz az pont ennek a bizonyiteka.Az egyhaz lathatoan szemunk elott szakad majd szet.Egyik oldalon azok akik megtartjak Krisztus Urunk torvenyeit barmi aron.A masik oldal lesz a hamis egyhaz.Akik az elfogadas,valtoztatas,az Ur szentsegeinek semmibevetelevel toborozzak majd tagjaikat.Ha megfigyeled a vilagot ahogy az Egy vilagrend gyujti hiveit pont belesimul egyik a masikba.Hazudnak,megtevesztenek,elveszejtenek!"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja."
(János evangéliuma 8.44)
Ez az amirol te beszelsz,,,

Válaszok:
SaharanCypress | 2012. augusztus 4. 13:26

Egyről tetszik elfeledkezni. Az egyház nem a Vatikán, nem templomok, hanem Krisztus teste. Ez próbáld elpusztítani. A gyűlöleted ehhez nagyon kevés.


Torzít a cikk. Az Egyesült Államokban a pünkösdista (karizmatikus) mozgalmak növekednek a leggyorsabban. Magyarországon is -- a Hit Gyülekezete.

Ha a demográfiai összetételt is vizsgáljuk, akkor látható, hogy a katolikus egyház a spanyol ajkúak között erős (és ez hagyományosan így van, nem a progresszivizmus elől menekülnek oda a hívők). A baptista egyházak elsősorban a feketéket vonzzák. Ezekben a középosztályinak nem nevezhető egyházakban a közösségteremtő erő mindig is, hagyományosan, a templomi közösség.

Ezt az erős közösséget középosztályi hívőknek a pünkösdisták kínálják jelenleg.

Nekem nincs bajom a katolikus egyházzal, sem a pápával, sem az ultramontanizmussal, de azért jól látható, hogy az egyház állandó utánpótlási problémákkal küzd. Magyarán: nincsenek papok.

Egy korrekt cikkben ezekre a kérdésekre is ki kéne térni.

Egyébként nagyszerű cikk, rengeteg hasznos adattal.


én agnosztikus vagyok:)

számomra a kereszténység elsősorban pozitív etikai rendszer

a katolikus egyház pedig (potenciális) politikai és gazdasági ellensúly


kb. ilyen volt az a "kiváló" működés...

A szovjet sztori
http://www.youtube.com/watch?v..

FÖLDI ISTENEKKEL...


ja már csak úgy kollektíven rúg bele az egyik kollektíva a másikba:)


hát ez a komment nekem egy kicsit patetikus, de a lényegével egyetértek


a vallás elsősorban ETIKAI rendszer

azt pedig nem érinti a tudományfejlődés...


az ún. "nemzetállami" projektnek a következő logikus lépcsője az Európai Unió a végpont pedig a VILÁGÁLLAM...


amely törvényszerűen összeomlással fog végződni (abban az esetben ha létrejön)

az egész nemzetállami elképzelés hatalomkoncentrációra és rendkívül mély ellentmondásokra épül... a XX. század első fele remekül illusztrálta ezt...


uncsi már ez a sok SÜSÜ-hülyeség, sokszor leírtam már különböző fórumokon azt, hogy a SETÉT KÖZÉPKOR a késő római GAZDASÁGPOLITIKA eredménye...

most inkább csak az alábbi remek tanulmányt fogom belinkelni...

Inflation and the Fall of the Roman Empire
http://mises.org/daily/3663

Válaszok:
Akitlosz | 2012. augusztus 16. 18:13

ún. "nemzetállamról" mindössze 1789 óta lehet beszélni, korábban RENDI ÁLLAMOK voltak...

RENDEKKEL...


vallás = IDEOLÓGIA

ideológia = VALLÁS

a nemzetállam lényegében az államhatalom vallása, ETATIZMUS


ja és egy rendi államban a király nem a nép, hanem ISTEN KEGYELMÉBŐL uralkodott...


Nem tudom ki ez Szilvay Úr, honnan jött, mit gondol, de nagyon higgadt és realitásra törekvő az elemzése.
Ja, és a fenti kommenteket nem vagyok hajlandó elolvasni sem, mert még arra is méltatlan némely hozzászólás, hogy csak rápillantsak.
Hiába... ahol nagy a fény, hatalmas az árnyék.

Nem tudom ki Ön Szilvay Úr, de köszönöm az írását. Már több helyen megosztottam. Isten áldja!

Válaszok:
SaharanCypress | 2012. augusztus 4. 15:31

az inkvizíció a hozzád hasonló emberekhez kötődik:)

Válaszok:
Bélus | 2012. augusztus 8. 10:59

te a lényeget tekintve vallási fanatikusnak tűnsz:)


pedig már rápillantottál:)

és bele is olvastál:)

hiszen véleményed van:)


Érdekes helyzet ! Az mondaná meg, mit tegyenek az egyházak, aki nem csak hogy nem tartozik semmilyen egyházhoz, hanem még utálja is őket! Ön tipikusan az a nyelvtanár, aki olyan nyelvet akar oktatni, amit nem is ismer!


Csak nem Tótawé "álruhában"?

Válaszok:
ÁrPi | 2012. augusztus 4. 19:38

ok, akkor adjuk vissza nekik azt amit 1945 után elvettek tőlük:)


elég megnézni a mandíner keresztény mellékletét, hogy hányan kommentelik, vagy csak lájkolják a keresztény cikkeket. gondolom a libsik azért még nem tudják befolyásolni a mandíner olvasóit, hogy elolvassák a keresztény cikkeket. ha már több százmilliárdos állami támogatást kapnak a kersztény gyülekezetek....


talán a konzervatív keresztényeket kevésbbé zavarja, hogy a papjaik mit művelnek a gyermekeikkel.


Megfontolandó feltevés. :)

Dendrobatidae erősen tótawéista, vagy tényleg személyesen W "Mester", használja a mester terminológiáját is lásd: pl "dögkút".

Egyébként Worluk "Mester" terminológiáját régebben és tán manapság is használták/használják még a tirpákbokrétási aktivisták is, pl. Doomhammer s társai


Ha a jó tíz évvel ezelőtti népességösszeírás vonatkozó kérdéseire adott válaszokat hozzáértőek elemezték volna és nem pusztán azért, hogy hatalmi játékokhoz faragjanak érveket belőlük hamis értelmezéssel... talán lehetett volna egy értelmes, felnőtt emberekhez méltó társadalmi vitát nyitni a vallásról, az egyházak és állam viszonyáról stb. De a manipulált kérdésfeltevések és a jól beidomított kérdezőbiztosok (tisztelet a kivételnek!) csak azt a célt szolgálták, hogy legyen elég érv az egyházak korporatív betagolására az államhatalomba, megvásárlásukra a költségvetésben számos helyen eldugott pénzcsapok kinyitásával.
Az emberek elsöprő többsége:
- nem vesz részt egyháza szertartásaiban, templomukat csak kivételesa alkalmakkor látogatja
- a felekezeti hitéletben, egyházához való kötődése kimerül a keresztelő és templomi házasságkötésben (a megkeresztelt, aztán soha többé templomba nem járó embereket persze az összeírás egyértelműen "hívőnek" tünteti fel
- az egyház önkéntes támogatásában, saját pénzeiből
és még sorolhatnám.
Az egyházak az állami támogatás fejében valódi önállóságukról, megtisztulásukról lemondtak. Tekintélyes vallásszociológusok belső vitákban egyre gyakrabban hozzák fel ennek romboló hatását magára a hitéletre.
A poszt számomra egyértelműen, bár más közelítésben ugyanezt bizonyítja. Ha az egyházak visszatérnének saját, hagyományos értékorientációjához, erkölcsi tisztaságukhoz, akkor ismét rátalálhatnának elkóborolt nyájukra. A hívek egyértelműen kezdenek ráébredni egyfajta lelki igényre, melyet hivatalokra, stallumokra,üres ceremóniákra építve, az állammal összefonódva nem lehet kielégíteni.


ne félj, ha sátánizmussal lehetne választást nyerni, már vágná is a kecskét a felcsúti komcsiporonty


Hogy vezető légy, először beosztottként kell megállnod a helyed az egyházban.
A gyenge tévelygő bizonytalan emberek, tévelyegnek, nem bíznak sem magukban, sem másban, nem kedvelik a kötött formákat.
Ami az egyházban, a hadseregben, a rendőrségben nélkülözhetetlen, az az önfegyelem, azt kell elfogadni, hogy a közösség fontosabb mint a te pillanatnyi vágyaid.

Válaszok:
trendo | 2012. augusztus 5. 05:18

Én nem így látom, de tiszteletben tartom véleményedet!


Liberálisabb vagy konzervatívabb kereszténység? Azt hiszem az embereknek legjobban a hitelesen megélt kereszténységre van szükségük.


Jelenleg a világon legnagyobb számban a keresztények száma nő. Utána jön rögvest a buddhisták növekvő száma -időnként szoros versenyben vannak a keresztén(y)ekkel az elsőbbségért :-)), de a muzulmánná konvertáltak száma is erősen emelkedik.

A keresztények száma leginkább a korai (születés utáni) keresztségbe vétellel nő, mig a csatlakozó buddhisták vagy konvertált muzulmának száma jóval idősebb, felnőtt korban emelkedik.

Teljesen normális és értelmes válasz arra az érzelmileg és lelkileg kiürült világra, amit voltak kedvesek az ateisták, de főleg a pénztforgatók összehozni.

Mielőtt csatába indulnál, nekem semmi bajom az ateistákkal. Viszont, ugyanezt elvárom tőlük is, mindenki más irányába is!

A pénzforgatókkal már sokkal több bajom akad. Nekik is, velem ;-)).

Válaszok:
SaharanCypress | 2012. augusztus 5. 12:34
SaharanCypress | 2012. augusztus 5. 13:05

a katolikus egyház kulcsszerepet játszott a jelenlegi pénzügyi rendszer kialakításában


Luther Márton fellépése és Róma 1527-es kirablása előtt ez a kapcsolat nyilvánvaló volt

Medici Bank
http://en.wikipedia.org/wiki/M..

List of popes from the Medici family
http://en.wikipedia.org/wiki/L..


"The Medici created a lucrative partnership with another medieval power, the Catholic Church. In what had to be one of the most ingenious enterprises of all time, the Medici bank collected 10% of your earnings for the Church. If you couldn't pay, you faced excommunication - a one-way ticket to hell.
"

god's bankers
http://www.pbs.org/empires/med..


azóta burkolt


Való igaz, hogy a protestantizmus úgy tűnik a liberalizmus jobban utat tört magának lásd homoszexualitás, elváltak újraházasodása, nők lelkészi hivatala. Bár az is igaz, hogy a legkonzervatívabb keresztyének a fundamentalisták is jelen vannak. Én pl. nem hagynám el egyházamat a katolikus egyházért, mert ami ott folyik még ha némely dologgal egyet is értek az bibliaellenes. pl. Mária-tisztelet, pápaság, miseáldozat stb. Számomra az ő értékelvűségük relatív, mert azn intézményt cégéres bűnök terhelik. Rendszerint a múltban a Biblia hű keresztyéneket gyilkolták meg vagy ítélték gályarabságra. Pl. Husz János, Thomas Cranmer, Wycliff stb.


Igazi handabanda a cikk, saját magát hivatkozza, az angol nyelvű cikkekből csak azt veszi át, ami az ő "igazát" erősíti (NYT, etc.). Így lehet könnyen befolyásolni, akinek ilyesmire viszket a füle. az idézett, valóban mért adatokon, nem homályos interjúkon alapuló elemzések a katolikus blokk stagnálását. a trad. prot. közösségek felemelkedését és az ASSEMBY OF GOD BRUTÁLIS, ROBBANÁSSZERŰ NÖVEKEDÉSÉT mutatják. Ebből milyen sügérnek jön le a "konzervatív" katolicizmus, mint jövőkép? Aki pedig 10 percnél többet is töltött már a tengeren túl, tudja: a kat. restauráció a LATIN BEVÁNDORLÓK közösségein alapul, ami pedig egyedül kimutatható növekedést mutat, az AOG-stílusú, mély bibliai etikát az egyházszervezet fölé rendelő evangéliumi közösségek sajátja.
Kíváncsi vok, hogy hogy jött ki mindebből a t. szerzőnek a hatalommentő kat. feeling, mint jövőkép?????????????


Tök értelmetlen cikk. Párhuzamosan élnek egymás mellett különböző irányzatok éz így normális, ez így rendben van. Hol az egyik, hol a másik kerül majd dominánsabb szerepbe, de nem tudja a másikat felszámolni.

A konzervatívok törvényvallássá szeretnék tenni a kereszténységet, pedig pont azért jobb, mint a judaizmus, meg az iszlám, mert nem törvényvallás!

Szerintem a jövő, hogy a judaizmus is és az iszlám is liberálisabb lesz, a szó krisztusi értelmében.


"Az evangelikálok például egyértelműen életstílusnak is hirdetik magukat, ennek megfelelően egész ipar épült köréjük: van evangelikál könyvkiadás, vannak evangelikál filmek, és mindenről gondoskodnak a neveléstől a drogrehabilitációig."

Keresztény szubkultúra.
Felekezetközi protestáns, van ilyen nálunk is. Sőt a katolikusoknak is van egy sajátos szubkultúrájuk.


Te az igazi Egyházról beszélsz! A Jézus-iról, amely tényleg a vesztesekért létezik. De van egy másik "Egyház" is a farizeusoké, akik törvény könyvet csinálna az Újszövetségből. :-(

Válaszok:
Öreg | 2012. augusztus 13. 20:51

Akkor szerintem a Te "hívő katolikusságod" kb. a gyermeked kamaszkoráig fog tartani! :-)


"Hagyjuk már a baromságokat."

Elkezdhetnéd te is a hanyagolásukat. Ez a "tudományellenes egyház" maszlag egy avas propagandaszöveg. Nem jó ekkora mellénnyel előadni az igazság nevében.

Olvass el egy tisztességesen megírt, ideológiailag nem manipulált tudománytörténet könyvet, és látni fogod, hogy az egyház sosem hirdetett lapos földet, ellenben pontosan datálható, hogy a felvilágosodás feddhetetlen gondolkodói közül kik kreálták és terjesztették el sikerrel ezt a rágalmat
( http://books.google.hu/books?i..+f%C3%B6ld+m%C3%ADtosza&source=bl&ots=NowRgrIK8r&sig=6ayJwt6KugJC4ylB89kdhcUMXU8&hl=hu&sa=X&ei=3JQhUKzRBoXetAacooHoBw&ved=0CFEQ6AEwAA ).

Meglepő és majdnem mulatságos.

Továbbá jól dokumentálható a katolikus egyház, benne pedig elsősorban a jezsuita rend megkerülhetetlen szerepe a tudományos forradalomban ( http://books.google.hu/books?i..+jezsuit%C3%A1k+szerepe+a+tudom%C3%A1nyos+forradalomban&source=bl&ots=NowRgrIN6l&sig=5hnBOtjDIalvdTMGZEi2ZPzX1z8&hl=hu&sa=X&ei=7ZUhUPuZO4XEswbe9YHwBw&sqi=2&ved=0CFAQ6AEwAA )

Érdekes, és a szcientista mítoszokat erősen kikezdő tény, hogy egyházi egyetemeken már a Galilei-per előtt tanították a kopernikuszi modellt (ld. fenti hivatkozás), Galilei pere meg baromira másról szólt, nem pedig arról, hogy az egyház "tűzzel vassal" harcolt volna új tudományos eredmények ellen.

Bár a fenti hivatkozások egyazon (kiváló!) könyvre mutatnak, az irodalomjegyzéke segítségével elkezdheted a kikecmergést a mákonyból :P
f


De jó, hogy végre előjött az inkvizíció (mert minden katolikus/keresztényellenes szöveg alapvető kelléke. Hány áldozata volt az inkvizíciónak? Kb. 40 ezer, s a "felvilágosult" filozófiáknak (lásd pl. kommunizmus)?
Az inkvizíció megakadályozta a vallásháborúkat, ahol nem működött, ott volt pl. a harmincéves háború, aminek a német/holland területek lakosságának jelentős százaléka áldozatul esett.

Ami a tudományt illeti: a kolostorok terjesztették és alakították ki az európai kultúrát (ezt fél is kimondani az EU). Galileinek elég volt visszavonnia bizonyos állításait, s "véres" inkvizíció szabadon engedte (ezt hasonlítsd össze pl. a felvilágosult korunkban a Buharin-perrel).


Pedig a törvénykönyvek alapja a Biblia, a Tizparancsolat, de ammig erről magukat "ateistának/?/" tartók vitatkoznak ! Egyetlen érvük az egyházak gyűlölete.


Csak az állami alamizsnáért is megéri őket fenntartani, valamint azért, mert adómentesen vállalkozhatnak.


Ez a 150-200 éves államok vs. egyház szöveg marhaság, bár már máshol is elsütötted, hogy csak 150-200 éve vannak "modern államok".

"Modern egyházak" sem régebbiek.
Államok sok ezer éve óta vannak.


Leírhatod milliószor is, akkor sem lesz igaz.

Ennél nem kicsit összetettebb.


Aki látta a Katynt, a végén a brutálisan halálba hurcoltakkal, akik a Miatyánkot mondták, s előtte a gyönyörű, utólsó Karácsonyt, annak fogalma lehet arról, hogy a vallásosság milyen hatalmas közösségi élmény s végső támasz lehet. Ez Európa, ahol a szellemi útat a transzcendensbe, a hitet és reményt a nem láthatóba, a szerencsés gyermekek döntően a keresztyén vallások valamelyikének keretében tanulják.Ezeket a vallásokat, mint mindent a földön emberek működtetik, s a működtetés során tragikus, de nem általános bűnök és hibák fölmerülnek, de attól még a többség számára a gyülekezetekben megélt közösségi élmény, a világos erkölcsi útmutatás és a hit által is kapott reménység egy jobb holnapban, tény marad.Jól hangzana, h. a hitélet működtetésének költségeit viselje az, aki igényt tart rá, ha ezeknek a közösségeknek a tényleges vagyonát az állam nem vette volna el a 40-es évek végén. Az egyházak kárpótlása nem történt meg. Egy olyan országban, ahol az egyének fizetése mostmár történelmileg nem tartalmazza a lakhatás és lassan a gyógykezelés költségeit sem, ez egyszerűen nem elvárható.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó