Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 28. 10:10

Halála után Prohászka a nemzetiszocialisták, mindenekelőtt a hungaristák számára megfellebbezhetetlen szaktekintéllyé vált.

„Az antiszemiták alapművének számító, a Zsidókérdés Magyarországon című, 1920-ban megjelent - korántsem csak teológiai mű - szerzőjeként Prohászka püspök olyan személyek támogatását élvezte, mint Méhely Lajos, a Cél című fajbiológiai szemle szerkesztője, akadémikus; Orsós Ferenc akadémikus, a Magyar Orvosi Kamara elnöke (később a Katynba küldött nemzetközi orvoscsoport vezetője); gróf Teleki Pál egykori és leendő miniszterelnök; Meskó Zoltán fajvédő politikus, és 1935-től a nemzetiszocialista alapon szerveződött pártok politikusai.

A Nemzetgyűlés 6. ülésének jegyzőkönyve szerint 1920. február 26-án Prohászka Ottokár állapította meg, hogy »a Tanácsköztársaság zsidó forradalom volt, amely teljes egészében idegen volt a magyar ideológiától«. Azt pedig, hogy értelmezése szerint mit jelent a »magyar ideológia«, az 1918. július 31-én, Wekerle Sándor miniszterelnöksége idején, a Főrendiház CXIV. ülésén elmondott zsidóellenes kijelentései is igazolták. Amikor a numerus clausus (nemzetiségekre és népfajokra vonatkozó egyetemi kvóta) szükségességének vitájában az ellenzékiek felvetették, hogy az összesen húsz zsidóellenes publikációjáról ismert Prohászka jogrendet sért, ha különbséget akar tenni zsidók és nem zsidók között, a székesfehérvári püspök azt válaszolta: »Nem a jogrendet kell most megmenteni, hanem a magyarságot...« Talán nem egészen a véletlen műve, hogy ezen a júliusi napon elhangzott megnyilatkozásaira figyelt fel Horthy Miklós kormányzó, aki ennek hatására kérte fel a székesfehérvári püspököt a miniszterelnöki megbízatás elfogadására 1920-ban, emlékezve hű katonája és belügyi államtitkára, Meskó Zoltán harsány helyeslésére. Meskó alapította 1932 júniusában az első magyar nyilaspártot, a Magyar Nemzeti Szocialista Földműves és Munkáspártot, amely jelvényeként a nyilaskeresztet és a zöld inget alkalmazta.

Mérgező irodalom

Halála után Prohászka a nemzetiszocialisták, mindenekelőtt a hungaristák számára megfellebbezhetetlen szaktekintéllyé vált. A zsidókérdést tárgyaló művei adták az ideológiai alapot a képviselőháznak a zsidótörvények kihirdetéséhez. Gondolatai közül kiemelték az antiszemitizmust legitimáló érveit, melyek így önálló életre keltek, és a polgári jobboldal, majd a magyarországi nemzetiszocialista pártok, valamint a nyilasterror legtöbbet idézett, első számú hivatkozási alapjává váltak.”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/2739


35 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint»a Tanácsköztársaság zsidó forradalom volt, amely teljes egészében idegen volt a magyar ideológiától«

Hát gyerekek, ez a bibi, nem Prohászka...!
Erről mit tudtok mondani?

Válaszok:
Kronikas | 2012. június 28. 11:04

Azokról a nemetekről beszélsz, akik hagyták a himnuszuk 2/3adának betiltását? ^^


Azt, hogy épületes marhaság!
Horthy Miklós a németek általi eltávolításáig (1944. október 16.) nem tudta kiheverni azt a tényt, hogy a magyar területi egységért a Vörös Hadsereg harcolt, ő maga és katonasága semmit nem tett az ország függetlenségéért, hanem a román és francia hadsereg oltalmában jutott hatalomra. Fegyverrel kizárólag a magyar kommunisták és demokraták ellen lépett fel. Ezért ennek ellensúlyozására (is) vált a magyar revizionista politika olyan harsánnyá, agresszívvé és harciassá."

Nemeskürthy István: KIS MAGYAR MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET Pannonia könyvkiadó Bp. 1992

Válaszok:
TaTa86 | 2012. június 28. 11:12
baby | 2012. július 25. 17:02

:D
Na most mi van a szegedi csalamádéval, ott lesz prohászka szobrának avatásakor vajon?


A tiszteletet semmiféle paranccsal nem lehet elnyerni. Azt ki kéne érdemelni, Prohászka ettől messze van, esélye sincs.
Csak egy újabb szobor lesz a bóvlikormány szimbolikájában, NERestől, egypárti alkotmányostól meg alaptrövény asztalostul.


Nekem tetszik ez a görcsölés. Kínjukban már bódog-bódogtalant előrángatnak, hogy lehessen nácizni, fasisztázni, feszültséget szítani. Ez a bűzös előjele a szétrothadásuknak. Remélem már nem kell sokat várni, mire végleg elenyésznek.
Azt hiszik, hogy az ő redvás múltjukból nem lehet előrángatni senkit? Lehetne, mégsem teszi a kutya sem. Pedig néha a pofájukba kellene vágni, hogy szégyelljék magukat mit műveltek saját hazájukban, saját nemzetükkel.


"A Székely himnuszt is betiltották......mégis minden magyar ismeri...ok talán te nem."

Juj! Jó van prolikám, szeretem az ilyen érvelést. :D

"Ki tiltotta be, mikor és miért? :)"
A német hatóságok, nézz után. Az elsőt azért mer' szerintük náczy, a másodikat mert az emancipuniknak nem tetszett, ugyanis női hűségről volt benne szó.

Ezzel ellentétben a magyar himuszt nyugodtan végig lehet énekelni.


A népidemokratikus diktatúrában én osztályidegen voltam, mert az apám is az volt. Tehát származás alapján. Az akkori numerus clausus osztály alapon működött, nem kellett a parlamentben megszavazni sem. Ez természetesen nem mentség a Horthy éra zsidó törvényeire, de mindent a maga korának megfelelően kell vizsgálni és értékelni. Példának okáért Kovács László a kommunista rendszer egyik prominense, aki részese volt a származás alapján történő kirekesztésnek, kvázi numerus claususnak, milyen büntetést kapott? Nekem fáj, ha a zsidókat kirekesztik. De kinek fáj az, ha engem és sok más honfitársamat kirekesztik?


Akkor Prohászka, most Erdő...
Erdőt nem bántjuk, békén kell hagyni Prohászkát


Savanyú a szöllő... a keresztény(?) Mandiner bandájának?
Akad köztetek egyetlen egy olyan emberszabású, aki csak megközelíti Szemenyei teljesítményét? A hungaristáknál hírszolgálati vezető - a liberálisoknál pedig vezető újságíró tudott lenni. Ez azért nem semmi! (Mellesleg: ha az újnácikról tud valamit valaki, az a Szemenyei. Valószínűleg ezért kényelmetlen... Ugye így van, tisztelt kereszténynek látszók?)
Mit szóltok a Jobbik dísz-zsidajához, Szegedi Csanád úrhoz? Hátha még tudnátok, hogy Hering József Kurucinfo-firkász is az izraeli hadseregből tántorgott Magyarországra!


Tarnóczy Szabolcs véletlenül nem a Kurucinfo firkásza? Vagy még mindig csak egy lehúzós taxis?
Néhány sort írhatnátok Szegedi Csanádról, Hering József jobbik zsidókról vagy a Zazrivecz nevű tótról is!


Tarnóczy mint "szakértő"? (Ki látta, olvasta már a Turcsány vs. Szemenyei per iratait? Ahol a korabeli újsághírek és a Polisz nevű újság, Turcsány lapjában, benne van, hogy a bíróság kötelezte helyreigazításra a Polisz főszerkesztőjét: Turcsány Pétert!)


Aztán te honnan tudod, hogy zsidó? Most neki meg a Szegedi Csanádnak együtt kell szégyenkezni?


Szemenyei úr műltjával egyáltalán nem számolt el. Tanulságos az alábbi két bejegyzést elolvasni:

http://kertesz.freeblog.hu/arc..

http://kertesz.freeblog.hu/arc..

Ez alapján Szemenyei Kiss Tamás egyetlen mondatát sem tekintem hitelesnek.


Gubcsi személyi titkára? A Magyar Ifjúság főszerkesztőjének titkárnői voltak... - Ezt kimondottan a te kedvedért nyomoztam ki!)


A "vitéz" Horthy rovására írandó továbbá annak a 400 ezer zsidónak a deportálása is, melyet még Szálasi hatalomra kerülése előtt írt alá.
És persze a Szovjetunió elleni hadüzenet... az aztán kifejezetten államfőhöz méltó "bölcsességre" vallott.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó