Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 21. 11:15

Történelemórát tartottam a végvári időszakról, amikor berontott az osztályterembe néhány török martalóc, és megtámadtak. Megpróbáltam velük harcba szállni, de túlerőben voltak, így kiugrottam az ablakon. Interjú.

– A József Attila Gimnáziumban érettségizett – amely jelenleg Szent Imre Gimnázium –, és tizenöt éve igazgatja. Milyen út vezetett idáig?

– Apám korának egyik nagy tudós embere volt, édesanyám tanítónőként dolgozott. Biztos vagyok benne, hogy velem született a tanítói, nevelői véna. A felmenőim között három pedagógus is volt, az egyik nagyapám parasztfiúból lett igen kiváló elméjű és nagy munkabírású természetrajztanár, később polgári iskolai igazgató. 1963-ban érettségiztem, borzasztóan érdekelt a történelem és a sport. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán kezdtem meg 1964 őszén a tanulmányimat, történelem-orosz szakon. Időközben elhelyezkedtem a Pest Megyei Levéltárban, majd egyetem után ugyanide tértem vissza mint segédlevéltáros. Aztán 1970-ben telefonált egykori osztályfőnököm, Palotás János, hogy tanítsak ott, ahol én is tanultam. Némi tépelődés után elmentem gimnáziumi tanárnak. Tíz éven át dolgoztam történelem-orosz szakos tanárként, osztályfőnökként, klubvezetőként. (...)

– Igaz, hogy egyszer egy tanórán kiugrott az ablakon a tanulók szeme láttára?


– Ebből az idők során már népmese lett, mindenki kicsit hozzátett a történethez. A hatvanas években volt egy Teleszubjektív című tévéműsor. Tudomást szereztek róla, hogy kaszkadőrként is dolgozom, így megrendeztek egy jelenetet az egyik adásba. A szituáció a következő volt: történelemórát tartottam, éppen a végvári időszakról, amikor berontott az osztályterembe néhány török martalóc, és megtámadtak. Megpróbáltam velük harcba szállni, de túlerőben voltak, így kiugrottam az ablakon. Természetesen spe­ciális laticelre estem.

– Hogyan került vissza a Szent Imre Gimnáziumba?


– A főiskolán 1992-ig tanítottam, utána lettem igazgató az akkor még József Attila Gimnáziumban, amely 1997 óta Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Azóta eltelt az idő, egy ideje dolgoztam a nyugdíj mellett, most végleg elmegyek nyugdíjba, de nem bánom. Megvan már az utódom, akit egyébként tanítottam a főiskolán. Mindig képviseltem egyfajta életszemléletet, remélem, hatással voltam egy-két emberre. Vallomással tartozom: én egy modern, keresztény gondolkodásmódú ember vagyok, aki esküszik arra, ezekkel az elvekkel örök időkre békében lehet lenni a világ dolgaival és a létezéssel.”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/2595


15 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintKíváncsi vagyok, mit lehet ezen az interjúrészleten diszlájkolni? Talán elég volt látnia a "keresztény" szót, máris felment a vérnyomása?

Válaszok:
Oblomov | 2012. június 21. 12:06

Talán, hogy egy ripacs. Ragaszkodhatott volna hozzá, hogy legalább Dugovics Titusz, vagy egy Jan Masaryk legyen a jelenetben. Enélkül a jelenetnek semmi pedagógiai tanulsága, csak lejáratta Balassiékat.

Válaszok:
jebuzita | 2012. június 21. 12:20
Antigoné | 2012. június 21. 12:35

Ön pedig Ivan Alekszandrovics Goncsarovot járatja le.

Válaszok:
Oblomov | 2012. június 21. 14:24

Talán Ön volt a diszlájkoló. A magyarázat kissé hajánál fogva előrángatott. Találhatott volna szebbet is ki, kis lovag.

Válaszok:
Oblomov | 2012. június 21. 14:18

Én csak a süketet szoktam nyomni. Úgy vagyok vele, ha nem ezt tenném, az olyan volna, mintha megnyomnám valahol a csengőt, és elszaladnék.


Önre ki lehet büszke, és miért, buzita? :)


Edes ez az interju. Csak az a baj, hogy nekem tobb ismerosom jart a Szent Imrebe a nevezett igazgato ur alatt, es bizony egyertelmuen az a velemenyuk, hogy ez az idoszak a hanyatlas, a szinvonaleses, a tanari karra vonatkozo kontraszelekcio idoszaka volt.

Egyik jobartom szerint a regi (1948 elotti) ciszterci szellemiseg meg ugy-ahogy tovabb tudott elni a Joskaban (JA gimnazium) a szocializmus ideje alatt is, az igazi tores akkor kovetkezett be, amikor 97-ben ujra egyhazi kezbe kerult az iskola. Arrogans, inkompetens rendi vezetes, evtizedek ota tanito, kereszteny tanrok kirugasa es hasonlok fuszereztek az iskola visszavetelet, es bizony a folytatas sem volt jobb.

Válaszok:
Öreg | 2012. június 21. 20:38

Az ismerősök mindenfajta /rém/hírterjesztése ellenére az egyházi iskolákba nagyságrenddel nagyobb a tuljelentkezés, mint az ugyanott működő nem egyházi iuskolákba. Miért....?


Pardanyit emberi kvalitasait, jo szandekat az en ismeroseim sem kerdojeleztek meg, ha azonban tenyleg igaz, hogy alatta esett a gimnazium szinvonala, azert minden jo szandeka, rokonszenvessege ellenere valamekkora felelosseg ot is terheli, nem?

Persze ha valaki, akkor te vagy illetekes megitelni, hogy tortent-e szinvonaleses, hiszen mint irod, magad a Joskaba, fiad pedig most a Szent Imrebe jar.

Amugy felreertes ne essek, nekem semmi bajom az egyhazi iskolakkal, mar csak azert sem, mert en is egyhazi iskolaba jartam es nagyon is elegedett voltam vele. Viszont teny, hogy sok ujraalapitott egyhazi iskola nem valtotta be a hozza fuzott remenyeket, pl. azert, mert az ujrainditott, szerzeteshiannyal kuzdo rendek nemigen tudtak, hogyan is kell egy iskolat jol iranyitani.

Válaszok:
hupikéktörpike | 2012. június 25. 16:45

mondott időszakban ('97 után) jártam oda és sajnos jan információit tudom messzemenően megerősíteni.
De egyáltalán nem vagyok ellendrukker, sőt! Innen szép győzni, hátha majd most.....Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó