Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 11. 09:10

Egyre több olyan eset történik, mint amit Schweitzer Józsefnek kellett elszenvednie, akár zsidók, akár keresztények ellen is. A híveink sokszor elmondják, hogy szóbeli inzultus éri őket, ha énekeskönyvvel mennek a templomba. Interjú.

hvg.hu: Majdnem egy éve adott interjút, akkor azt mondta, nem baj, ha az egyház úgymond kijön a templom falai közül, de veszélyesnek látja, ha politikai szerepre tör. Most viszont úgy tűnik, a politika menne a templomokba, legalábbis erre utal Kovács Zoltán államtitkár levele, amiben azt kérte az egyházaktól, harangozzanak június 4-én.

Fabiny Tamás: Látható tendencia van arra, hogy az egyházak belső életével kapcsolatban is igényeket fogalmazzon meg a hatalom és a politika. Ezt elutasítottuk a Gyurcsány-kormány idején is: akkor sem azért ítéltük el a Magyar Gárdát, mert felszólított erre minket Hiller István vagy Gyurcsány Ferenc – mert ez is megtörtént –, hanem mert úgy tartottuk helyesnek. Nyilvánosságra is hoztuk az evangélikus egyház állásfoglalását, hogy valós problémákra adott nagyon rossz válasznak tartjuk a gárdát, és felelősségre vontuk azt az evangélikus lelkészt, aki ott volt az avatáson. De akkor is kiálltunk azért, hogy ez ne felszólításra, hanem önként kell, hogy történjen. Ez volt a hiba június 4-én is, irritálta az egyházi vezetőket, hogy a hatalom csak egy ornamentikának gondolja az egyházat: hogy úgy gondolják, jó, ha a megemlékezéseken ott ülnek az egyház képviselői. Nyilván sok helyi egyházközösség magától is megtette egyébként, és harangozott, erre utalt Gáncs Péter kollégám nyilatkozata is, hogy a protestantizmusban eleve saját maguk hozzák meg a döntéseket. De a közös üzenet lényege az volt, hogy nem kívánunk biodíszletet képezni egy állami ünnepségen, nem jó, ha kiültetnek minket csak azért, hogy egy kormány demonstrálja: az egyház a mi természetes szövetségesünk. Az egyház nem biodíszlet, hanem ennél több. (...)

hvg.hu: Közös nyilatkozatban ítélték el a történelmi keresztény egyházak az utóbbi napok antiszemita támadásait is. Ezt sokan üdvözölték, de azt is megjegyezték: sajnos korábban is lett volna ilyen alkalom, de az egyházak hallgattak.

F. T.: Én inkább azon lepődtem meg, hogy Erdő Péter részvétele az Élet menetén akkora hír volt, pedig ennek természetesnek kellett volna lennie mindenki számára. Az, hogy most Schweitzer József ügyében ennyien megszólaltak, jó, és szerintem olyan lapításról, amivel egyes sajtótermékek vádolnak minket, nincs szó. 2006-ban a székfoglalómban azt mondtam, hogy minden szélsőségesség elutasítandó, tavaly novemberben az egyházkerületi közgyűlésünkön arról beszéltünk, hogy meg kell akadályozni az iskoláinkban sajnos terjedő cigányellenes és antiszemita beszédet, Gyöngyöspata vagy a Magyar Gárda ügyében is felemeltük a szavunkat. Igaz, talán mi sem vagyunk elég hatékonyak, mert a sajtó sokszor ezeket a megnyilvánulásokat nem veszi észre. (...)

hvg.hu: Tavaly óta mennyire romlottak a közállapotok ilyen szempontból Magyarországon ön szerint?

F. T.: Nagyon, a türelmetlenség nagyon megnőtt. Egyre több olyan eset történik, mint amit Schweitzer Józsefnek kellett elszenvednie, akár zsidók, akár keresztények ellen is. A híveink sokszor elmondják, hogy szóbeli inzultus éri őket, ha énekeskönyvvel mennek a templomba, még ha nem is mennek nyilvánosság elé vele feltétlenül. Borzasztó, ha ez polgárjogot nyer, nagyon határozottan fel kell szólalni mindenki esetében ez ellen. Remélem, hogy ez a szomorú eset legalább felhívja a figyelmet, hogy az emberek merjenek szólni, és mindig legyen valaki, aki odaáll a megtámadott mellé. Jó lenne, ha az egyház a nyugalmat tudná sugározni. Jó lenne, ha ki tudnánk állni, és azt mondani: nyugalom!”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/2336


42 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintAkkor rajta püspök úr!

Lehet a hívekért is kiállni....


Fórumokat ismerek, ahol szélsőjobbosok keresztény topicokat vernek szét, trágárul őrjöngve, a Badiny Jós Jézus pártus herceg mánia miatt...


A maga és egyháza szempontjából igaza van fölösleges volt felszólítani az egyházakat, maguktól is harangoztak volna Trianon emlékére.


"Egyre több olyan eset történik, mint amit Schweitzer Józsefnek kellett elszenvednie, akár zsidók, akár keresztények ellen is. A híveink sokszor elmondják, hogy szóbeli inzultus éri őket, ha énekeskönyvvel mennek a templomba. "

sőt! az öregasszonyokra, akik feketében járnak, és sonkát mernek kérni a hentesnél, csunyán néznek.
persze.

maradjunk annyiban, hogy egy zsidó vezető (90+) megverése, és egy állítólagos szóbeli inzultus valaki ellen, amit látott valaki valahol, és elmondta valakinek, majd az visszajutott Fabiny fülébe - nos, van különbség.

ez van, ha Pintér azzal foglalkozik, hogy a TMRSZ-t tönkretegye, ha azzal küzd, hogy a volt cége (amiben persze nincs tulajdonrésze, hogyne) minél több megbízást kapjon, és nem azzal, hogy több rendőr legyen az utakon, és szolgálatban.
Ezekután ne csodálkozzunk, ha suttyó cigánygyerekek gerincenrúgnak bárkit, ne csodálkozzunk, ha megvernek egy zsidó rabbit - de könyörgöm, egy ájtatoskönyv miatti "valószínűleg" erős párbeszédet ne akarjon már ezekkel párhuzamba állítani! Ne próbálja meg beállítani úgy a keresztény egyházat, hogy ők is folyamatosan napi atrocitásoknak vannak kitéve!

Válaszok:
megyer | 2012. június 11. 17:29

"Jó lenne, ha az egyház a nyugalmat tudná sugározni."

Az egyház fennállása óta a demagógia és a képmutatás mestere. Nem fog problémát okozni neki nyugalmat mutatni.


"Aztán a hávégé kurvára autentikus egyház-ügyileg."

te, az megvan, hogy ez a Fabiny Tamás véleménye volt, nem a HVG-é?


Úgy gondolom, több ilyen egyházi vezetőre lenne szükség, akik nem az államhatalomnak akarnak megfelelni (még a jó szocializmus gyakorlata szerint), hanem a saját hitének.


Fabiny Tamás is elmondja, hogy a protestáns egyházaknál nem lehet központilag harangozást elrendelni. A protestáns egyházaknál az egyes gyülekezetek jelentős önállósággal rendelkeznek, demokratikus felépítésűek. A katolikus egyház az, amely hierarchikus, ahol a központ (a püspök) utasíthatja az egyes plébániákat.

Válaszok:
dusomoja | 2012. június 11. 15:25

Ugye, csak az volt a kellemes, mikor a hiteleket fel kellett venni, és ki tudja, mire el lehetett költeni. A visszafizetés valahogy nem tetszik. Hogy a gazdasági sikereket miért nem lehet még most sem érezni, nem is tudom.


Bizony,bizony...

Akiért a harang szól...

de nem szólt...

akkor miért is van???


A történelmi egyházak...

Az egyház van a nemzetért,és nem fordítva.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 11. 15:22

Tudod nem az tartozik a nemzethez, aki befekszik a Fidesznek, hanem mindenki más...


Az egyház a hitért és Istenért van. Te valahogy nagyon kevered a dolgokat. Az egyház, mindegyik, nemzetközi szervezet. Nemzetközi, azaz nem lehet egyetlen nemzethez sem kötni.

Válaszok:
cili | 2012. június 11. 16:19
logika1 | 2012. június 11. 16:38

Na igen, Akkor miért írták alá egyházam vezetői a közös közleményt a katolikusokkal? Amelyben azt mondják, nem tudnak harangozni, mert azt csak liturgikus eseményeknél lehet? Ezt az álszent ostoba attitűdöt. Aláírták, aztán rájöttek, hogy hülyeség volt. Ez az egész interjú szánalmas, Fabiny püspök meg a ballib sajtó kedvence, mert se hal, se hús.

Válaszok:
megyer | 2012. június 11. 17:37
brabant89 | 2012. június 11. 18:18

T. Püspök űr!Ön olyan újságnak adott interjút,amely az ország legmocskosabb,legundorítóbb szennylapja.Nagyot csalódtam önben.


Szerintem meg Te keversz valamit...

Mária országa...

Érted?

Válaszok:
brabant89 | 2012. június 11. 18:22

Maga is eléggé keveri a dolgokat. Az egyház a saját haszonáért van. A többi csak arra kell, hogy megszerezze magának az embereket. Az viszont igaz, hogy nemzetközi. Így ugyanis sokkal több emberből tud pénzt kihúzni, mintha csak egy országot zsákmámyolna ki.


Amíg az egyházak közpénzekből is élnek, addig joga van az államnak beleszólni a működésükbe. Igazából utána is.

Tartsátok el magatokat egyházak, aztán akkor lesz mire fel visszautasítani a politikát!

De ameddig a markotokat tartjátok az adófizetők pénzéért, közpénzek nélkül csődbe mennétek addig egy kis visszafogottság nem ártana.

Válaszok:
brabant89 | 2012. június 11. 18:25

10:37
Kit vertek meg, minek hazudozol?


Bizony sok ócska, vacak ember lett evangélikusnak keresztelve. Ha valakit a hvg ajnároz, az mondjuk mindent elárul az illetőről. Aki embernek hitvány, evangélikusnak (reformátusnak, katolikusnak stb.) is az.


Fabiny azt mondja, hogy a hatalom ne utasítsa őket, ők nem biodíszletek.

Másrészt ajánlom az alábbi írást
http://poldi.blog.hu/2012/06/0..
amely azt feszegeti, miért haragszanak a "történelmi keresztény egyházak" a kormányra.


Ezt a Mária országa dolgot is nagyon félreértik.
Ez (a katolikusoknál) azt jelenti, hogy Magyarország védőszentje Mária. De Magyarország nem az egyetlen ország, amely magát Mária országának tekinti.

Az, hogy én anyám gyermeke vagyok, az nem jelenti azt, hogy én vagyok az egyetlen gyermeke.


Itt valami nagy tévedés van. Az államnak nincs joga beleszólni az egyházak működésébe.

Azért, mert az állam családi pótlékot fizet, a családosoknak adókedvezményt biztosít, még nem jogosítja fel arra, hogy a gyereknevelésbe is beleszóljon.


Persze ez is egy bonyolultabb kérdés.

A nemzeti nyelvű liturgia ugyan hasznos a latinul nem tudó híveknek (és ma már szinte senki nem tud latinul), viszont ezáltal megszűnik a katolikus egyház egynyelvűsége.

A II. vatikáni zsinat a hívők bevonását a liturgiába fontosabbnak tartotta ez egynyelvűségnél, ezért döntött egy majdnem kétezer éves hagyomány megszüntetéséről.

Ezt azonban a katolikus egyházon belül nem fogadta el mindenki, elég talán csak a Lefebvre csoportra utalni.


"Az egyház nem biodíszlet" - ezt szerintem ma senki sem gondolja (és mellesleg egy kicsit elcsépelt már ez a szófordulat). Sokkal inkább tűnik úgy, hogy mostanában a protestáns egyházak vezetői táncolnak úgy, ahogy Erdő Péter fütyül. Annak ellenére így van ez, hogy közben a reformátusok kárhozatos bálványimádóknak tartják a katolikusokat. Részletesen ld.: http://kaleidoscope.blog.hu/20..Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó